Alacant és una ciutat la relació de la qual amb la mar és la seua raó de ser. Territori de l’antiga Lvcentvm romana. La ciutat medieval va créixer en el vessant de la muntanya Benacantil, el vessant de la qual acaba en la mar, lloc en el qual es va construir el seu port i les successives ampliacions del qual van ocupar un territori d’esquena a la ciutat que ara la ciutadania reivindica.
La Diputació Provincial d’Alacant convoca un Concurs d’Avantprojectes Arquitectònics que servirà de base per a la construcció del Centre de Congressos de la Ciutat d’Alacant.
La ciutat d’Alacant, capital de la província i cinquena en població d’Espanya, compta amb un clima privilegiat i una ubicació excepcional, magnífiques infraestructures i extraordinàries comunicacions. Amb el seu aeroport, el cinqué en afluència de passatgers d’Espanya, i la seua connexió ferroviària en Alta Velocitat amb Madrid, és un nucli tecnològic i terciari en continu desenvolupament que acull també l’Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea, registre de les marques i dels dibuixos i models comunitaris.
La col·laboració entre la Diputació Provincial d’Alacant, l’Ajuntament de la ciutat i l’Autoritat Portuària, promou la construcció d’aquest equipament públic en els molls 7 i 9 del port d’Alacant, una parcel·la d’excel·lents característiques, que potenciarà la rehabilitació d’una àmplia zona portuària, amb la pretensió de reconvertir aquests espais anteriorment vinculats a un ús industrial relacionat amb la mar, a uns usos vinculats a la ciutat d’Alacant, als seus ciutadans i als seus visitants.
Aquest Concurs d’Avantprojectes per al Centre de Congressos de la Ciutat d’Alacant, pretén garantir la màxima participació, per la qual cosa està obert a tots els arquitectes del món sense limitació de cap mena, no sent necessària la prèvia inscripció, bastant únicament la presentació de les propostes en termini.
Amb el concurs s’espera aconseguir el millor avantprojecte que, a més de resoldre les necessitats funcionals, supose un exemple que reculla les preocupacions actuals de l’arquitectura, especialment sensible a la integració, sostenibilitat i l’eficiència energètica. I, per què no, obtindre un referent arquitectònic que puga convertir-se en una icònica estampa de la ciutat.